WentworthMiller

Temat: Z duzej nadczynnosci tarczycy w duza niedoczynnosc?
Witam i bardzo prosze o opinie. 6 tygodni temu zdiagnozowano u mnie duza nadczynnosc tarczycy,usg wykazalo kilka malych(do 10mm)guzkow w lewym placie,i jeden bardzo duzy(ponad 3cm)w prawym(caly plat znacznie powiekszony),Czeka mnie operacja,ale najpierw lekarz chce wyrownac prace tarczycy.Zastosowano leczenie metizolem,ponizej podaje wyniki przed leczeniem i po 5 tygodniach brania leku. tsh-0,005 ft3-9,17pg/ml, po-1,33pg/ml norma-2,57-4,43 ft4-3,07ng/dl, po-0,258ng/dl norma-0,93-1,7 To samo laboratorium. Lekarz zmniejszyl dawke metizolu do 1 tabletki dziennie(wczesniej;7 dni-3x3,14 dni-3x2,14dni-3x1).Nastepne badanie hormonow zlecil dopiero za miesiac,tsh nie badalam po leczeniu i lekarz nadal uwaza ze nie ma takiej potrzeby....
Źródło: nasz-bocian.pl/phpbbforum/viewtopic.php?t=36092



Temat: przeciwciała tarczycowe
Joanno, dziękuję:) Moje zeszłoroczne wyniki ogladało trzech lekarzy - i wszystko było ok, choć jednego coś zaniepokoilo, ale dał temu spokój:( Teraz TSH i FT4 będę badać co miesiąc, i czeka mnie jeszcze USG tarczycy. Co ciekawsze mój mąż choruje na bardzo dużą nadczynność tarczycy, TSH ma bardzo oporne na leczenie metizolem. Prawdopodobnie jest to choroba Gravesa-Basedova. Lucri - podaję Tobie linka do pewnej strony gdzie znajdziesz informacje na temat chorób tarczycy a ciaży http://www.code.wroc.pl/endo.html
Źródło: nasz-bocian.pl/phpbbforum/viewtopic.php?t=5566